KАБ - Регионална колегия Пловдив
Карта на сайта

Архитектът Йосиф Шнитер и Кметът Йосиф Шнитер

Организатор:

ОИ "Старинен Пловдив"

Публикувано от РК Пловдив

Изложба:

„Следи във времето – Архитектът и Кметът Шнитер“


  УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
          
  Общински институт „Старинен Пловдив“, Регионален държавен архив – Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“, Исторически музей - Велинград и наследниците на фамилията Шнитер имат удоволствието да Ви поканят на изложбата „Следи във времето – Архитектът и Кметът Шнитер“, посветена на 100 години от смъртта на архитект Йосиф Ваацлав Шнитер, създателят на генералния регулационен план на Пловдив, и на 80 години от управлението на един от най-успешните кметове в Чепинския край – Йосиф Йосифов Шнитер, син на архитекта.
         
  Изложбата ще бъде открита на 4-ти април 2014 г. от 18.30 ч. в Балабановата къща в Стария град и ще бъде съпътствана от кръгла маса на тема: “Пловдив – Шнитеров град“ (17:30 ч. – 18:30 ч.), както и от прожекция на филм от поредицата „Горещи следи“ на Чешката национална телевизия (19:00 ч. – 19:45 ч.).
           
  Изложбата се състои от две части – „Архитектът Йосиф Шнитер“, баща и „Кметът Йосиф Шнитер“, син. Чрез богат снимков и документален материал от личния архив на фамилията са представени интересни и повратни моменти от живота и делото на архитект Шнитер, както и дейността на неговия син като кмет на Велинград в един малко известен и противоречив период от нашата история.
          
   Изложбата ще продължи един месец и е предназначена за всички родолюбиви българи, които се интересуват  от съдбата и делото на тази забележителна двойка баща и син, оставила трайни следи в историята на Пловдив и Велинград.
 

Галерия

Уеб сайт от