KАБ - Регионална колегия Пловдив
Карта на сайта

Ото Фрай с наградата "Прицкер" за 2015 г.

.:

.

Публикувано от РК Пловдив

.:

.

Източник: http://stroitelstvo.info

Архитектът визионер почина на 89 години на 9 март в Германия

Германският архитект визионер Ото Фрай е носител на наградата "Прицкер" за 2015 г., съобщава Том Прицкер, председател на Hyatt Foundation, по повод неговата кончина - тъжен прецедент в историята на наградите. Поради напредналата възраст представител на журито посети преди дни Варнброн край Щутгарт, за да връчи наградата на лауреата. Официалната церемония на наградите е предвидена за 15 май в Маями в комплекса New World Center по проект на Франк Гери. Развитието на Ото Фрай е пример за цели поколения архитекти и неговото влияние ще продължава и през идните години, се казва още в съобщението на фондацията. Ото Фрай е 40-ият лауреат на най-престижното отличие за архитектура в света и вторият от Германия. 
Много съм благодарен за наградата, въпреки че през живота си не съм се стремил точно към нея и не смятам, че съм направил нещо толкова специално за да я заслужа. Винаги съм се опитвал да проектирам нов тип сгради в помощ на по-бедните и онеправданите и особено на пострадалите от природни бедствия и катастрофи, казва Ото Фрай.
Германският архитект е известен с холистичния и колаборативен подход към архитектурата в сътрудничество с природозащитници, екология, инженери, философи, историци, творци и архитекти. Той е пионер в използването на модерни леки многофункционални мембранни конструкции, донякъде поради техните икономични и екологични достойнства, и защитава ефективното и отговорно използване на материалите с цел архитектурата да има минимално въздействие върху околната среда. До края на живота си Ото вярва, че архитектурата може да направи света по-добър за всички.
В контраст с тежката, използваща много колони, камък и зидария, архитектура, тачена от националсоциалистите в Германия през 30-те години, в който период израства Ото Фрай, неговите работи са леки, отворени към природата и светлината, нейерархизирани, демократични, евтини за реализация, енергийно ефективни и понякога дори проектирани специално за временна употреба.
Ото Фрай добива известност с покривните конструкции на Олимпийския парк в Мюнхен за лятната олимпиада през 1972 г. (съвместно с Behnisch + Partner и др.) с проекта на Германския павилион за изложението през 1967 г., Японския павилион на "Експо 2000" - Хановер (с Шигеру Бан, носител на "Прицкер" за 2014 г.), серия от тентови конструкции за германските федерални изложения през 50-те години, с проектите си за Близкия изток.
Журито на наградите е с председател лорд Палумбо, бивш президент на фондацията "Тейт", на Художествения съвет на Великобритания и др., в него участват още Алехандро Аравена - Испания, Стивън Брайер, член на Върховния съд на САЩ, Юнг Хо Чанг, Китай, Кристин Фаерейс, куратор, публицист и писател, Берлин, Глен Мъркът, лауреат на "Прицкер" - 2002, Австралия, Ричард Роджърс, "Прицкер" лауреат - 2007 г., Бенедета Талиабуе, EMBT, Барселона, Ратан Тата, Мумбай, Марта Торн, декан на IE School of Architecture & Design, Мадрид, и изп. директор на наградите.
Наградите "Прицкер" са основани през 1979 г. от покойния вече Джей Прицкер с цел отличаване на съвременен архитект, чието творчество демонстрира комбинация на талант, визия и перфекционизъм, има реализиран съществен принос към човечеството и средата чрез изкуството на архитектурата. Лауреатите получават бронзов медальон и 100 хил. долара премия.

Източник : http://stroitelstvo.info

Галерия

Уеб сайт от